D66 gaat Kamervragen stellen over hacken van vliegtuigen

D66 wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld, verantwoordelijk voor luchtvaart, uitzoekt of het echt mogelijk is op afstand de elektronische systemen van vliegtuigen te hacken. D66-Kamerlid Wassila Hachchi gaat hierover Kamervragen stellen.
D66 gaat Kamervragen stellen over hacken van vliegtuigen
Een Spaanse wetenschapper claimt dat hij in staat is vanaf de grond de automatisch piloot van vliegtuigen over te nemen. De onderzoeker is hierdoor in staat zelf het vliegtuig te besturen en zou het vliegtuig vanaf de grond kunnen laten crashen.
Verouderde beveiligingssystemen
De wetenschapper maakt gebruik van kwetsbaarheden in de verouderde software en beveiligingssystemen die in vliegtuigen worden gebruikt. De systemen zouden maar liefst 40 jaar oud zijn. De Europese luchtvaartorganisatie EASA werkt inmiddels wel aan een verbeterde versie van het huidige systeem, maar deze verbeteringen worden in de komende 20 jaar uitgerold.
Hachchi stelt dat dit te lang duurt. Het D66-Kamerlid wil dan ook weten wat het kabinet gaat doen om te zorgen dat de beveiliging van vliegtuigen sneller wordt verbeterd.